• darkblurbg
    Bent u op zoek naar begeleiding of hulp voor uw kind?
  • darkblurbg
    Heeft uw kind leer- en gedragsproblemen?
  • darkblurbg
    Heb je als jongere het gevoel vast te lopen?
  • darkblurbg
    Heeft u vragen over de opvoeding of ontwikkeling van uw kind?
  • darkblurbg
    Als ouder of school hulp op of bij school nodig?
  • darkblurbg
    Heeft uw kind moeite met sociale contacten?

Mijn ouders zijn gescheiden, en ik dan?

Je ouders blijven altijd je ouders. Maar als ze gescheiden zijn, is het misschien wel wat moeilijker om daarmee om te gaan.

Vaak heb je vragen en dingen die in je hoofd blijven zitten zoals:

  • Moet ik verhuizen?
  • Ik wil niet kiezen!
  • Hoe gaat het met mijn broer en zus?
  • De nieuwe vriend of vriendin van papa of mama…
  • Ik ben boos, bang, verdrietig.
  • Hoe moet het nu verder?
  • Wie helpt mij?

Misschien snap je iets niet of ben je boos op je ouders. Misschien voel je je verdrietig over de scheiding en alles wat daarna veranderde. Het kan zijn dat het eigenlijk allemaal wel meevalt en weer redelijk of goed gaat behalve…. Misschien kan je er al best goed mee omgaan en heb je tips voor andere kinderen?

Bij KIES gaan jij en ik samen aan de slag (KIES voor mij!) of ben je een aantal keer samen met anderen die hetzelfde meemaken als jij (KIES-groep). Dat hangt af van wat jij en je ouders prettig vinden. Bij de KIES-groep kom je acht keer samen met andere kinderen die ook gescheiden ouders hebben en een begeleider die daar, samen met mij, speciaal voor getraind is. Bij KIES voor mij! kijken we samen naar het aantal keer dat je komt.

Samen gaan we aan de slag. Bij KIES gaat het er even om hoe alles voor jou is als je ouders gescheiden zijn en hoe je er mee om kunt gaan. Je hoeft niet te praten en te vertellen, het mag. Je mag ook alleen luisteren. Alles blijft in de groep. Het is immers jouw verhaal! Je mag ook vragen stellen en vertellen wat jij eigenlijk wilt.

Kom je ook naar KIES?

 

Voor ouders en scholen

Een kind krijgt vaak meer van een scheiding mee dan ouders denken. Voor kinderen komt hun wereld op zijn kop te staan. Zo is het meemaken van een echtscheiding voor veel kinderen één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in hun leven. Kinderen voelen zich heel onzeker en onveilig in de overgangsperiode die volgt. Ze komen in een soort rouwproces, zoals bij het overlijden van een dierbaar persoon, met als verschil dat de mensen om wie het gaat er nog steeds zijn en de situatie die rouw oproept zich steeds weer in een andere vorm aandient. Kinderen voelen zich na de echtscheiding dan ook vaak eenzaam, verdrietig, bang en verward. Echter, veel kinderen laten hun ouders of anderen in hun omgeving vaak niet merken wat ze voelen: ze willen hun ouders beschermen, willen niet zielig gevonden worden, zijn bang dat de echtscheiding hun schuld is of durven er niet over te praten: “Ik heb het er niet over, anders doet het pijn.” Onderzoek wijst dan ook uit dat kinderen weinig durven te zeggen over de echtscheiding van hun ouders omdat ze niemand verdriet willen doen.      

KIES is een onafhankelijke training voor alle kinderen die  zich in een scheidingssituatie bevinden. De training kan zowel preventief als curatief worden ingezet en biedt kinderen steun om onder professionele begeleiding hun eigen verwerkingsproces te doorlopen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van kinderen aan een eigen plek om vragen en zorgen over de scheiding  te kunnen delen:

“Als ik bij papa ben mis ik mama en als ik bij mama ben mis ik papa.”

“Op school heb ik m’n hoofd er echt niet bij, het zit steeds in mijn hoofd hoe het nu verder moet.”

“Ik mis altijd iemand, waar ik dan ook ben.”

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht (Ed Spruijt, 2005; Ed Spruijt, 2007; Inge van der Valk, 2008 – 2013)  is gebleken dat KIES-coaching zowel preventief als curatief effectief is. Zo blijkt uit dit onderzoek dat het verwerkingsproces beter wordt doorlopen en de mogelijke gevolgen (zoals o.a. angstklachten, somberheid, depressie teruggetrokken gedrag, woede-uitbarstingen, slaapproblemen, stagneren op school, gezondheidsproblemen of het in aanraking komen met politie) aanzienlijk verminderen.

Wat KIES effectief maakt is dat de beleving van het kind centraal staat en er gebruik gemaakt wordt van laagdrempelige en creatieve spelvormen. Door creatief en spelgericht aan het verwerkingsproces te werken, ervaren kinderen erkenning met als gevolg dat zij minder druk ervaren en het contact met ouders hierover gemakkelijker wordt. Het proces van verwerken en accepteren dat kinderen doorlopen zal sneller gaan, problemen krijgen minder kans om zich op te stapelen en zo kunnen kinderen weer de draad oppakken en normaal aan het leer- en ontwikkelingsproces deelnemen (Bron:http://kiesvoorhetkind.nl/).

De KIES-training is zowel in groepsverband mogelijk (KIES-groep) als individueel (KIES voor mij!). De KIES-groepen worden tevens op scholen gegeven, waardoor ook scholen zich kunnen aanmelden (veelal gesubsidieerd door de gemeente).  

Klik hier voor aanmelding, geef als onderwerp “aanmelding KIES”.